15 Aralık 2019 Pazar

Kültürpark’a yeni bir ‘ölüm fermanı’


Biliyorsunuz bu köşede İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunun bir parçası haline gelmiş, kentin ortasında bir oksijen kaynağı adacık olarak duran Kültürpark’ın “otopark” yapılma girişiminin öyküsünü sizlerle paylaşmıştım. 



Kültürpark’ı “otopark yapacağım” diye tutturan İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyeleri’nin tutumuna karşı yaşam savunucularının, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının direnişini aktardım. 
Bu direniş sonunda elde edilen hukuki yaptırım kararı ile İzmirlilerin bir “ohh” çektiklerini de duyurmuştum. ( Bakınız: İzmirliler bir ‘ohh’ çekti / 23 Temmuz 2007, BirGün

Biz de buradan bir “ohh” çekip Sevinmiştik okurlarla beraber.

İzmirli dostumuz eski Baro Başkanı, değerli yaşam savunucusu Av. Noyan Özkan’dan aldığım bir mektup, kent ortasında kalmış bu yeşil alana ‘rant avcılarının’ yeniden gözlerini diktiğini gösteriyor. 


Av. Noyan Özkan

Aziz Kocaoğlu
Daha doğrusu gözlerini üzerinden hiç ayırmadıklarını... "Öyle olmadı", "bir de böyle deneyelim" girişimleri yani.

Cumhuriyet Gazetesi'nin 9 Aralık 2007 günlü sayısında çıkan bir habere göre; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Fuar’ın Gaziemir’e taşınmasının ardından Kültürpark’ta boşalacak alana 2009 yılının ortalarında 5 bin kişilik kongre merkezi yapmayı amaçladıklarını” belirtmiş. 


Bugüne dek de bu açıklamayı yalanlayan herhangi bir girişimi de olmamış Belediye başkanının.
Değerli Noyan Özkan, “Kültürpark’ta son 25 yıldır buranın aktif yeşil alan, tarihi ve doğal sit özelliklerine aykırı ve zararlı olan çok yanlış uygulamalara ve yapılaşmalara tanık olduk, çok üzüldük” diye yazmış mektubunda ve şöyle devam etmiş:

Atatürk’ün 1932 yılında verdiği talimat gereği o dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün bizzat denetiminde, İzmir’in değerli belediye başkanı Dr. Behçet Uz tarafından büyük emeklerle 20 Ağustos 1936 tarihinde İzmir’e kazandırılmış Kültürpark, Türkiye’nin en önemli doğal ve kültürel miraslarından birisidir. İzmir’li yurttaşların, kamu yöneticilerinin ve sivil toplum kurumlarının Anayasanın 56. ve 63. maddeleri uyarınca korumakla görevli ve ödevli oldukları bir kültür varlığıdır. Bu önemli yeşil alan aynı zamanda 2.derece doğal sit ve tarihi sit alanı olarak tespit ve tescil edilmiştir...”

Sn. Özkan bir suretini bana gönderdiği mektubunu “iadeli taahhütlü” olarak İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu’na da postalamış.

Uzunca bir süredir Büyükşehir Belediyesinin mülkü olan ve yine İBŞB’nin bir kurumu olan İzfaş tarafından kiralanan Kültürpark içerisine biletli veya ücretsiz araçlar sokulmaktadır. Tüm İzmir’lerin bildiği gibi Kültürpark, maalesef Belediye’nin yanlış ve keyfi yönetimi ile ‘’açık otopark’’ haline dönüştürülmüştür. Kültürpark’ın açık otopark işleviyle kullanılması, ve sürekli yeni yapılaşmalara gidilmesi, kamu yararına, kent planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, Anayasanın 56. ve 63.maddelerine, 2863 sayılı yasaya ve Koruma Kurulu ilke kararlarına, Avrupa Peyzaj Sözleşmesine, Rio Gündem-21 Sözleşmesine, Avrupa Konseyi-Strasbourg-Avrupa Kentsel Şartı’na aykırıdır.




Belediye mevzuatına ve İmar mevzuatına göre ‘yeşil alanlar’ amaçları dışında kullanılamazlar. Belediye, bu olayda açıkça ve ağır biçimde kendi mevzuatını da ihlal etmektedir. Nadide ağaçlar hepimizin gözü önünde zehirlenmekte ve yok olmaktadır. Spor yapan insanlar, yürüyüşe çıkan çocuklarımız binlerce araçtan çıkan gazlarıyla mahvolmaktadır. Kültürpark’ın havası, suyu, toprağı zehirlenmektedir. 

Bütün bu olumsuz şartlar devam ederken, sayın Başkan tarafından Kültürpark’ta 5 bin kişilik bir “kongre merkezi” girişiminin gündeme getirilmesi son derece üzücü ve düşündürücüdür. Kültürpark’ın, fuar işlevinin Gaziemir’e taşınması gecikmiş olmakla birlikte gayet olumlu bir girişimdir. 

Ancak, artık Kültürpark’ta boşalan alanların bir an önce aktif yeşil alana çevrilmesi ve halka açılması beklenmektedir. 5 bin kişilik yeni bir betonlaşma ve getireceği araç kirliliği Kültürpark’ın ölüm fermanı olacaktır...”

Kentin akciğerlerini, soluk alma mekanını yok etme kararlılığının bu kadarına da “pes” dememiş Noyan Özkan ve yazmış... 


Peki var mı Belediye’den bir yanıt?.. 

Bekliyoruz.







Yalçın Ergündoğan






Bu makale ilk olarak 2 Şubat 2008 tarihinde BirGün gazetesinde yayınlanmıştır.]  
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İZMİR'de ilk gösterim: Doğum gününde "Ahmed Arif'in Hasreti" belgeseli...

  İZMİR'de ilk gösterim: Doğum gününde "Ahmed Arif'in Hasreti" belgeseli... ✓ 21 Nisan Pazar günü yine Kültürpark'ın ...